Uw Saab en E10

e10-ethanolIn Duitsland en Frankrijk zijn de laatste jaren veel tankstations overgestapt op de brandstof die wordt aangeduid als ‘E10′. In België wordt de met bio-ethanol aangelengde benzine vanaf 2017 verkocht.

E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent ethanol. Ethanol kan sommige auto’s aantasten. In Duitsland blijft de brandstof Euro 95 voorlopig nog wel aan de pomp verkrijgbaar, maar in Frankrijk en België niet.

Advies
Circa 90% van de auto’s kan probleemloos E10 tanken. Voor auto’s en motoren die niet op E10 kunnen rijden, adviseert de ANWB de premiumbrandstof (bijvoorbeeld SuperPlus 98) als Euro95 niet meer aan de pomp verkrijgbaar is. Deze benzine met octaangetal 98 is duurder, maar kan gebruikt worden in voertuigen die normaal op Euro 95 rijden.

Duitsland
De nieuwe brandstof wordt in Duitsland aangeduid met ‘E10’. Euro 95 blijft echter nog beschikbaar aan de pomp. Doordat de Duitse overheid de E10 minder belast, heeftt de brandstof een goedkopere literprijs dan de Euro95. De ANWB raadt autobezitters echter aan deze brandstof alleen te tanken als de auto daarvoor geschikt is.

Frankrijk
In Frankrijk is Euro 95 nauwelijks meer langs de snelweg te verkrijgen. E10 wordt in Frankrijk aangeduid als SP95-E10. In deze naam staat SP voor Sans Plomb (ongelood), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor een bijmenging van 10% bio-ethanol. Als de auto niet geschikt is voor deze brandstof, raadt de ANWB autobezitters aan de duurdere premiumbrandstof Super sans plomb 98 te tanken om schade aan de auto te voorkomen.

België
In 2017 stapt België over naar E10. De speciale brandstof vervangt straks de goedkoopste benzine, die bij onze zuiderburen met ‘Super 95’ wordt aangeduid. E10 in België is een fractie duurder dan gewone Euro 95. Dit verschil is uitsluitend te wijten aan de productprijs en de BTW die daarop wordt geheven. De winstmarge en distributiekosten, evenals de accijnzen en energiebijdragen zijn voor beide brandstoftypes identiek.

Wat betekent dat voor uw Saab?
Alle Saabs vanaf bouwjaar 1979 zijn geschikt voor het gebruik van E10. Neem contact met ons op als u twijfelt of uw Saab geschikt is. Ook kunnen wij u adviseren over het geschikt maken van uw Saab of over alternatieven voor E10.

Meer informatie over E10 kunt u vinden op de website E10-check en op de website van de ANWB.