Spyker neemt SAAB over!

Spyker is er in geslaagd om het noodlijdende Zweedse automerk Saab over te nemen. De Nederlandse producent van zeer exclusieve auto’s heeft al een tijdje interesse in Saab. De deal met eigenaar General Motors is nu echt rond.
Spyker heeft nog wel staatsgarantie van de Zweedse overheid nodig om een lening te krijgen bij de Europese Investeringsbank (EIB). Deze garantie heeft de Zweedse minister van Economische Zaken, Maud Olofsson, verstrekt. Het is nu aan de EIB en de Europese Commissie om de lening toe te kennen.
De EIB-lening, die als doorslaggevend wordt gezien voor de overname van Saab door Spyker, is nog niet zeker. De Europese Commissie liet woensdag weten dat ze zo snel mogelijk kijkt naar de aanvraag. Voor het merendeel van de lening moet worden onderzocht of deze voldoet aan regels op het gebied van staatshulp. De Zweedse overheid verstrekt een staatsgarantie op de lening.
Spyker is verder volgens Muller niet door General Motors, het moederconcern van Saab, onder druk gezet om grootaandeelhouder Vladimir Antonov uit te kopen om te voorkomen dat technologie van Saab wegvloeit naar Rusland. “We deden het omdat het kon. De omstandigheden waren geschikt en qua timing kwam het goed uit.”
De topman zei verder over voldoende financiële middelen te beschikken om de ontwikkelingsperiode van drie jaar voor nieuwe Saab-modellen te overbruggen. “Absoluut”, aldus Muller. Hij verwees naar een dinsdag met durfkapitalist GEM Global Yield Fund overeengekomen krediet van 150 miljoen euro waarop Spyker een beroep kan doen. Muller wilde geen winstverwachting of verkoopprognose geven voor Saab. “Daar kan ik niets meer over zeggen omdat Saab nu onderdeel is van een beursgenoteerd bedrijf.”